Lastik Kullanım ve Raf Ömrü

Binek ve hafif ticari araç lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü hakkında bilgi

Binek ve hafif ticari araç lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü hakkında farklı kaynaklardan farklı bilgilendirmeler yapılmaktadır. Siz değerli müşterilerimizin bu konuda en doğru ve güncel bilgiye sahip olması adına lastiklerinizin raf ve bekleme ömrü konusunda önerilerde bulunmak istiyoruz.

Lastik Kullanım ve Raf Ömrü Tartışmaya genel perspektiften baktığımızda Uluslararası alanda lastik sektöründe faaliyet gösteren tüm kuruluşların bu konu üzerinde tartıştığı, ne yazık ki net ve kesin sonuçlara ulaşılamadığı görülmektedir.

Lastikler araç altında beklenen performansı yerine getirmeleri amacı ile çeşitli kimyasal ve doğal malzemelerin, teknolojik bir süreçle bir araya getirilmesiyle üretilmektedir. Üretim işlemleri sonucunda lastiğe istenen performans parametreleri kazandırılmakta, normal ve uygun koşullarda saklanması ve kullanılması durumunda en üst seviyede performans vermesi hedeflenmektedir.

Lastiğin araç altında düzgün çalışabilmesi ve kendinden beklenen performansı verebilmesi için; kullanımda iken maruz kaldığı iklim, öevre, kullanım koşulları (aracın yükleme durumu, yol koşulları, seyir hızı, lastik şişirme basıncı, doğru bakım uygulaması) ve eğer bir depoda saklanmaktaysa depolama koşulları çok büyük önem taşımaktadır.

Kullanım ve depolama koşullarının çok değişken olması nedeni ile sadece lastik üretim tarihine bakarak lastik ömrü hakkında kesin bilgi vermesi doğru değildir. Lastik ömrü konusunda, Brisa A.Ş. olarak, JATMA (Japan Automobile Tyre Manufactures Association = Japon Otomobil Lastiği Üreticileri Derneği) tarafından yapılan açıklamayı takip etmekteyiz.

JATMA’nın açıklamasına göre;
“Binek ve hafif ticari araçlara yönelik kullanılmış veya kullanılmamış (yedek-stepne dahil) lastikler üretim tarihinden sonra on (10) yaşını doldurmuş ise, gözle görünür herhangi bir hasara veya şekil bozukluğuna sahip olmasa dahi ya da diş dibi derinliği kullanım için yeterli gözükse dahi yenileri ile değiştirilmelidir.”

Lastikler satın alınırken JATMA’nın tavsiye ettiği şekilde 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü var demektir.

Brisa olarak bizler de araçlarınızın lastik ömrünü uzatmak ve lastik kalitesini koruyabilmek amacıyla aşağıdaki hususlara dikkat etmeniz önermekteyiz:

Lastikler her gün görsel olarak incelenmelidir. Yabancı madde sıkışması, çatlama, kabarma, hava azalması varsa yetkili lastik servis noktasına gidilmelidir.
Lastiklerin basıncı, yedek lastikler dahil, en az ayda bir kontrol edilmelidir. Basınç kontrolü sabah yapılmalıdır, çünkü bir lastiğin soğuması 4 saat alır ve çalışma esnasında ısınmış bir lastik yanlış basıncı gösterir. Lastiklerin olması gereken doğru basınç değerlerini gösteren lastik basınç çizelgesi aracın kullanma kılavuzunda ve ek olarak genellikle sürücü kapısının çerçevesinde bulunmaktadır.
Düzensiz aşınmalara dikkat edilmelidir. Düzensiz aşınma, lastik sırtının belli bir bölümünün diğer bölümlerine daha çok aşınması anlamına gelir. Düzensiz aşınma, lastikler eşit basınçta şişirilmediklerinde, balans veya ön düzel bozukluklarında ya da uygunsuz kullanımda (aşırı hız veya yüz, uygunsuz zemin) meydana gelir
Lastik sırtı diş derinliği göstergesi düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu gösterge her lastiğin sırtı ile yanakları arasında bulunan bir üzgenin hizasında, olukların içinde yer alan çıkıntıdır. Eğer lastik sırtının aşınması bu gösterge seviyesine gelmişse, lastik değiştirme zamanı gelmiş demektir.
Araç lastiklerine her 5000 kilometrede bir rotasyon işlemi uygulanmalıdır. Rotasyon, lastiklerinin yerlerinin uygun şekilde değiştirilmesidir. Bu işlem için mutlaka yetkili lastik servis noktasına gidilmelidir. Rotasyon sonrası, rot ve balans ayarlarının yaptırılması da tavsiye edilir.
Düzenli aralıklarla, konusunda uzman olan lastik bayilerimize gelerek lastiğin, kullanım için uygun olup olmadığı kontrol ettirilmeli, gerekli rotasyon, balans ve ön düzen ayarları yaptırılmalıdır.
Beş yaşından büyük olan araç lastikleri için herhangi bir problem yaşanmamış olsa dahi, yılda en az bir kez yetkili lastik bayilerinde genel kontrol yaptırılması önerilir.
Beş yaşını geçmiş ancak hiç kullanılmamış stepne lastikleri acil durumlarda ilk yetkili incelemesine girene kadar kısa süreyle, düşük hız ve yük altında kullanılması tavsiye edilir.
LASTİK DEPOLAMA KOŞULLARI HAKKINDA İPUÇLARI

Lastikler daima kuru serin ve iyi havalandırılmış depolama alanlarında depolanmalıdır.
Depolama alanlarında rutubet, asit, petrol türevi, yağ, gres ve benzeri kimyasal maddeler bulunmamalıdır.
Lastikler, yüksek sıcaklık altında olmamalı ve doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır
Kısa süreli depolamada lastikler yatay olarak üst üste 1.20 mt’yi geçmeyecek şekilde istif eilmelidir. Uzun süreli depolamada, lastikler palet çatalları üzerinde dik pozisyonda olmalı ve zemine asgari 10 cm mesafede tutulmalıdır. Olası şekil bozukluklarını engellemek için lastikler ayda bir defa döndürülmelidir.
Bunlara ek olarak, lastikler satın alınırken 10 yıl ömür ve uygun saklama koşulları göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer lastik 2 yıl önce üretilmiş ve doğru şekilde saklanmış ise, doğru kullanım ile 8 yıllık daha ömrü olduğunu söyleyebiliriz.